PRIMARIA COMUNEI ROSCANI

Judetul Iasi

PREZENTARE LOCALA

        Prezentare generala  
    Comuna Roscani este situata la aproximativ 40km fata de municipiul Iasi, iar legatura se realizeaza pe reteaua rutiera construita din DC 7 si DN 24.
    Teritoriul administrativ al comunei este limitat la est de comuna Triflesti, la sud de comuna Probota, la vest de teritoriul comunelor Vladeni si  Andrieseni, iar la nord se invecineaza cu comuna Bivolari.
     Ansamblul cadrului natural a favorizat prezenta grupurilor umane inca din paleoliticul superior. In partea de nord a comunei, langa cantonul silvic se ridica Codrul Roscani cu rezervatia forestiera de carpinita.
      
       Scurt istoric
    Comuna a fost infiintata in anul 1864 primind numele satului de resedinta si cuprindea localitatile Roscani, Pauleni si Cauesti. Satul Roscani  mai apare si sub numele de Capul Dealului, Roscanii lui Pandele si Roscanii lui Stroescu.
    Comuna facea parte in anul 1909 din plasa Bivolari, dupa ce in 1904 apartinuse plasei Carniceni.
    In anul 1950, Comuna Roscani apartinea de raionul Iasi, iar in anul 1956 de raionul Vladeni. Din anul 1968 s-a unificat cu comuna Triflesti. Comunicarea cu satul Triflesti fiind anevoioasa, locuitorii acestor sate au cerut reinfiintarea comunei Roscani.
    In prezent, comuna este formata din doua sate: Radeni si Roscani.
    Prima atestare documentara a satului Radeni este din anul 1554. Era sat format din razesi cu mosiile despartite prin hotare. De la rascrucea de drumuri Pietris la cca. 2,50 km pe partea stanga a drumului se contureaza o movila cu diametrul de 20 - 30 m si inaltimea de 1,5m. Locul se numeste La Movila.
    Pe teritoriul comunei sunt sase movile asezate pe locurile cele mai inalte, ele avand un rol strategic, fiind totodata si centre geografice in jurul carora s-au grupat comunitatile familiale ale gintelor daco-gete.
    La intrarea in sat, pe partea stanga, se afla biserica construita in anul 1485, in curtea careia se afla monumentul eroilor ridicat in anul 1938.
    Descoperirile arheologice, printre care si marea asezare cucuteniana, dovedesc vechimea locuirii inca din preistorie.
    Satul Roscani este atestat documentar din anul 1772, avand numele de la porecla data proprietaresei mosiei, Rosca, sau de la dealul Rostei.
    Scoala functioneaza in casa boierului Gabaret Manea. Localul inconjurat de pomi fructiferi se oglindeste feeric in iazurile din vale.
    Biserica a fost zidita in anul 1818, in curtea ei aflandu-se monumentul eroilor cazuti in primul razboi mondial.